20 Mayıs 2013 Pazartesi

AİLE


İnsan belli kültürel, coğrafik ve etnik değerler içinde doğar. Tüm bunları seçme şansına da sahip değil.  Kimileri zengin kimileri fakir, kimileri mutlu kimileri mutsuz ailede doğar.
Ailede başlayan yaşantı, daha sonra okul hayatı ile şekillenir ve iş hayatıyla da kendini tamamlar.Yaşam tecrübesiyle de kişi kendisi olur. Yine de değerler her zaman gelişir ve yıllar içinde değişir. 20’li yaşlardaki insanın değerleri ile 30’lu, 40'lı vs  yaşlardaki birinin değerleri arasında mutlaka fark vardır.
İşin içginç tarafı insan kendisi bile bu milim milim değişimi bir türlü farkedemez.
Bir insan için en önemli şey ailesidir.Dünya ve değerlerle ilk teması orada başlar.
Temel kişilik taşları da burada yerleşir ve ilerideki “ben”in kaba taslağı burada yapılandırılmış olur.
Dünyanın hiçbir yerinde insan kendini ailesinin yanındaki kadar rahat, başarılı ve iyi hissetmez. İnsanın yaptığı pekçok şey ilk önce ailede değer görür daha sonra arkadaşlarla paylaşılır.Sonrasında belli bir kitleye, daha sonra da sosyal dış çevreye yayılır.

Aileyi de bu kadar değerli kılan şey kabullenme yeteneğidir. Herkesin farklı olmasına izin veren sevgi dolu bir ortamsa aile insan gelişir ve geliştirir.Ailede dayanışma, zorluğa dayanma, sevme, eğitim, kendini bulmayı ve daha birçok şeyi öğrenir insan. Burada başlar gelişim. İnsan olmayı birey olmayı burada öğrenir insan. Değerli olduğunu burada hisseder insan. Ailede zamanında gerekeni bulamayan insan, sosyal olarak kayıp bir vakadır.


Ailesi ile bağlarını sürdüren, bugün kim olduğunun yolunu açan bu insanlarla iletişimini koparmayan insan ve aile bireylerinin her birini olduğu gibi kabul eden insanlar daima gelişebilecek ve daima mutlu olacaklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder