26 Aralık 2012 Çarşamba

Arya eşittir euphoria

Arya eşittir euphoria

Opera sevmeyen insanların dahi dinlediği, dinlerken de zevk aldığı bazı aryalar vardır. O aryalar insanın en derinine sızarlar, duygulandırırlar onu, öylesine insancıldırlar ki her dinlendiklerinde içinde kanın akışının farklılaştığını, en küçük hücrelerinin bile genişlediğini hissedersin.Kalp atışların değişiyor ve yaşıyorsun diye gümbür gümbür haykırırlar sana notalar. Zevkin doruk noktasına ulaşırsın çünkü tam da o anın sonsuzluktan süzülüp sana doğru bir armağan gibi aktığını bütün benliğinle kavrarsın.


O aryalar seni senden alıp ruhunu ele geçirirler, onu gezmediğin bilmediğin diyarlara götürürler. Dinledikçe de çoktandır unutulmuş, içinde karanlık bir köşeye sıkışmış anıların bir anda canlanmaya başlar, son günlerde yoğun iş temposundan ya da hayatı yakalama yarışının yorgunluğundan bir türlü hatırlamadığın binlerce güzel sözcük,hareket, olay örgüsü etrafında uçuşur ve sevgi damarlarında dans etmeye başlar, tam o an dünya kucağındandır ufalmıştır ve sen kendi dışına çıkabilmişsindir. Tüylerin diken diken olur. İşte o an  bu dünyada yaşayabileceğin , doyasıya tadını çıkarabileceğin bundan daha güzel bir anın olmadığını düşünürsün. İşte tam o an, o aryanın büyüsüne kapılmış ve esiri olmuşssundur güzelliğin , zevkin, harmoninin, melodinin. Birkaç dakika sonra seni tamamen ele geçirdiğinde de onları bu hayatta dinleyebildiğin için, bunları hissedebildiğin için, var olduğuna şükrettirir.


Hayatım boyunca dinlemekten asla bıkıp usanmayacağım birkaç tanesini burada paylaşmadan edemeyeceğim. Onlar olmazsa olmazlarımdan.  
1) Leo Delibes’in 'Lakme' operasındaki “Flower Duet”i ne çok filmde , ne çok reklamda kullanılmıştır etkisi kanıtlanmış bir haz verici.
2) Hendel’in ‘Rinaldo’ operasındaki “Lascia ch'io pianga” ariyasının Tuva Semmingsen ve Philippe Jaroussky yorumlari müthiş ötesi
3) Puccini’nin ‘Madame Butterfly’ operasındaki “Un bel di verdemo” Maria Callas yorumu
4) Umberto Giordano’nun ‘André Chenier ‘ opersındaki “La mamma morta”nın yine Maria Callas yorumu
5) Puccini’nin ‘Tosca’ operasındaki “E lucevan le stelle” Placido Domingo ya da Pavarotti yorumu 
6) Aleksander Borodin’in ‘Kniaz Igor’daki Polovtsian Dances 



 Ruhumuzun gıdasız hiç kalmaması dileği ile...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder