25 Aralık 2012 Salı

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır

Kahvenin kokusu sevdiğimiz pekçok şeyi çağrıştırır. Kimine güzel bir kitabı, rahat bir koltuğu, kimine eski hatıraları, kimine özlenen bir dostu, kimine sevgilini sıcak elini...Oldum olası kahveyi ve onun kendine has davetkar kokusuna bayılırım. Daha küçüklüğümde hafızama kazınmış olmalı bu keyif içeceği. Dün gibi hatırlıyorum, annem alırdı cezveyi ve şöyle okkalı, telveli,  bol köpüklü kahveler pişirirdi: kendine, babama, dedeme, arkadaşlara, sadece merhaba demek için kapıdan uğrayan komşulara, eve gelen misafirlere. ..Kahve hiç eksik olmazdı evimizden ve her seferinde ona ya kısa bir buluşma ya da uzunca bir sohbet eşlik ederdi.
Benim en sevdiğim, içmeye doyamadığım kahve, türk kahvesidir. Özel bir rituel gibdir onu hazırlayıp sunmak, içmek. Zaman alır hazırlanması ve yavaş yavaş pişer iyisi.

Düşünüyorum da, herkesin hayatında kahvenin diğer tüm içeceklerden farklı bir yeri vardır. Nerede ve nasıl yapılırsa yapılsın saklanamaz varlığı. Her ortamda, hemen kendini belli eder, kokusunu duymamak olanaksız, onu gizlemek ise imkansız. Girdiği, sızdığı her mekanda güzel bir kadının varlığı kadar etkileyicidir aslında. Haykırır, çığlık çığlığa bağırır buradayım diye. Ne zaman içersen iç, içtiğinde dinlendirir, uykunu açar,  uyuşukluğunu alır, neşelendirir, keyiflendirir. Sohbet çağrısıdır kahve, hem de en samimi olanından, en derin dugularını dahi açığa çıkartır bazen psikolog misali. Her kokladığında canın çeker, tiryaki eder kendine. Kahve davettir, muhabbettir, şenliktir, mutlulktur, rahatlamadır, paylaşımdır, bütünleşmedir, sevgidir, dostluktur, ailedir. Güzel olan herşeydir kısaca. İnsanın kendine sunduğun bir ödüldür aynı zamanda.

Tüm bunları düşününce yeryüzündeki yaygınlığına şaşırmıyor insan.Boşuna da çoğalmadı son zamanlarda  etrafımızdaki kahveciler. Baksanıza, nereye dönseniz bir Kahve Dünyası, bir Starbucks, bir Nero , bir Robert’s, bir Tchibo görüyorsunuz. Hele çeşitliliği nasıl da arttı kahvenin, her damağa, her ağıza uygun tat sunuluyor bizere: macchiato, latte ,mocha, karamel, aromalı, aromasız, sade, sütlü ve daha niceleri. Günün her saati ağırlar yalnız insanları, kalabalık grupları, sevgilileri, gençleri, yaşlıları, ders çalışan öğrencileri bu kafeler. Kanımca bu kadar farklı yaş gurubundaki insanı bir araya getirebilen başka bir içecek yoktur yeryüzünde, insana yaşamı boyunca bu kadar hoş vakit geçirtenini de arasanız bulamazsınız.


Sevgi dolu, sicak, samimi ortamlarda sevdiklerimizle, nice nice güzel kokulu nefis kahveler eşliğinde eşsiz günler geçirmek dileği ile...

Notlar:
1. Kahve ağacının ilk bulunduğu yer Habeşistan'ın Kaffa yöresidir. Arapça karşılığı "qahwah " dır. Kahve bugünkü anlamını 14.yüzyılda kazanmaya başlamıştır. Araplar bugün bilinen kahveyi henüz tanımıyorken bu kelimeyi keyif veren içki, şarağ anlamında kullanmaktaydı.
2. Kahve içerdiği kafein maddesinin uyarıcı niteliği yüzünden dikkat artırıcı ve stimülan özelliğe sahiptir. Ağrı kesicilerin etkisini %40 arttırmaktadır.
3. Dünya'da petrolden sonra en büyük ticaret alanını oluşturan üründür

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder